Diş Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır ve Ağrı Yapar mı?

Diş dolgusu, kırılan, çürüyen ya da çatlamış olan dişlere uygulanmakta olan bir tedavi yöntemidir. Çürüyen dişlerin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi amacı ile sorunlu dişlere, çeşitli işlemler yapılmakta ve çeşitli yapıdaki maddeler restore edilmektedir. Diş dolgusu uygulamaları geçmiş dönemlerden beri sıklıkla kullanılmaktadır. Diş dolgusunun zaman kaybetmeden ihtiyaç durumunda hemen yapılması, dişin fonksiyonel yapısını tamamen kaybetmesinin önüne geçmektedir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır?

Diş Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır
Diş Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır

Diş dolgusu yapımına başlamadan hemen önce, çürük dişin temizlenmesi gerekmektedir. Çürük ve artıklar temizlendikten hemen sonra, diş dolgusu yapımına geçilmektedir. Bu süreçte hastaların işlem sırasında çeşitli ağrı ve acı hissetmemesi adına, lokal anestezi ile uygulama bölgesinin uyuşması sağlanmaktadır. Bu sayede uygulanan maddenin niteliği ne olursa olsun, hastalar işlem sonuna kadar ağrı hissetmemekte ve uygulamayı konforlu bir şekilde tamamlamaktadır.

Uygulama alanı temizlendikten sonra, dişte bir boşluk meydana gelmektedir. Bu boşluğun yapısı göz önüne alınarak gerçek formuna uygun biçimde doldurulması gerekmektedir. Diş dolgusu yapımında kullanılacak olan dolgu malzemesine bağlı olarak, uygulama alanına özel tıbbi cihazlar ile müdahale edilmektedir. Hastaların diş dolgusu tamamlandıktan sonra hemen ağzını açması, kapaması ve hareket ettirmesi istenmektedir. Bu işlemin yapılmasının amacı yapılan diş dolgusunda, rahatsız edici bir fazlalık ya da çıkıntı olup olmadığının kontrolünün yapılmasıdır. Son kontrollerde yapıldıktan son diş dolgusu tamamlanmakta ve kişiler yeniden eski fonksiyondaki diş yapısına sahip olmaktadır.

Diş dolgusu yapılırken kullanılan birçok madde bulunmaktadır. En sık Kullanılan diş dolgularını şu şekilde sıralamak mümkündür. Diş Dolgusu Konya hakkında daha fazla bilgi almak için, Muhammed Kayhan ile iletişime geçebilirsiniz.

-Altın Diş Dolgusu

Altın diş dolgusu kişilerin talepleri doğrultusunda özel olarak laboratuvar ortamlarında hazırlanmaktadır. Diş eti hastalıklarına karşı büyük bir direnç gösterme özelliğine sahip olan altın diş dolgusunun kullanım süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterse de ortalama yirmi yıl boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Fakat bu dolgu çeşidi, her klinikte uygulanmamakta ve çok fazla tercih edilmemektedir.

-Kompozit Diş Dolgusu

Kişilerin kendi dişlerinin rengi ile aynı tonda olması nedeni ile doğal bir diş yapısına sahip olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen kompozit diş dolguları, tek bir seansta tamamlanabilen bir işlemdir. Kompozit dolgular sadece çürük diş durumunda değil, dişlerin kırık ya da çatlak olması durumunda da güvenle uygulanabilmektedir. Kompozit diş dolgusu, maliyet olarak son derece uygundur. Fakat kullanım açısından çeşitli sorunlar yaratabilmektedir. Bu dolguların kullanım ömrü üç ile on yıl arasında değişiklik göstermektedir.

-Porselen Diş Dolguları

Porselen diş dolguları leke tutmaması, renk değişimine sebep olmaması, sorunsuz kullanım olanağı sunması ve çok aşırı bir maliyet unsuru oluşturmaması nedeni ile en sık tercih edilen dolgu çeşitleri arasında yer almaktadır. Porselen diş dolgusu kişilerin ağız ve diş yapısına özel olarak laboratuvar ortamında hazırlanmakta ve kişilerin dişlerine yapıştırma yöntemi ile monte edilmektedir.

 

Yorum yapın