Diş beyazlatma, dişin kendi renk tonunun açılması işlemidir. Dişler bazen doğuştan arzu edilen beyazlıkta olmayabilir. Bazen de insanların sigara kullanımı, kahve, meyve suyu gibi renklendirici içeren gıda tüketimleri nedeni ile zamanla renklenebilirler. Dişlerdeki renklenmelere çocukluk döneminde aşırı antibiyotik kullanımı da neden olabilir. Hatta kişi dişlerini düzenli olarak fırçalasa bile bu renklenmelere engel olamaz. Dişlerdeki renklenmenin nedeni her ne olursa olsun insanların özgüvenini zedeler. Herkes içinden geldiği gibi rahatça konuşabilmek ve özgürce gülebilmek ister. İnsanlar aslında hayal ettikleri diş beyazlığına sahip olabilirler. Dişlerinde kendilerini rahatsız edecek bir renklenme var ise bu renklenmeden diş beyazlatma (bleaching) işlemi ile kolaylıkla kurtulabilirler.
Diş beyazlatma işlemi ile kişinin kendi diş tonu birkaç ton beyazlatılabilir. Diş beyazlatma ofis tipi ve ev tipi olarak iki çeşittir. Bunların dışında beyazlatıcı diş macunları, ağız gargaraları gibi ürünler de piyasada mevcuttur. Ancak bunların beyazlatma oranları oldukça düşüktür. Bu gibi ürünler ile hekim kontrolünde gerçekleşen beyazlığa ulaşılması mümkün değildir. Uygulanacak olan beyazlatma yöntemi hekim ve hasta tarafından seçilmektedir.
Ofis Tipi Beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma, hekimin bizzat uyguladığı ve en etkili sonucun alındığı diş beyazlatma modelidir. Ofis tipi beyazlatma klinik ortamında hekim tarafından uygulanır. Hem beyazlatma süreci daha hızlı olur hem de beyazlatmanın kalıcılığı daha uzun sürer. Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce hekim diş taşı temizliği yapar. İşlem öncesi diş taşlarının temizlenmesi alınacak olan sonucun daha etkili olmasını sağlar. İşlem öncesinde ve sonrasında fotoğraf alınmak sureti ile elde edilen renk farkı tespit edilir. Seanslar hastanın dişlerindeki renklenmeye ve hastanın beklentisine göre 2- 3 defa tekrarlanabilir. Hastadan seanslar arasında kahve, meyve suyu gibi renklendirici gıdalar tüketmemesi ve mümkün olduğunca daha az sigara içmesi istenilir. Konya diş beyazlatma seansları dişlerde hassasiyete neden olabilir. Bu gibi hassasiyet durumlarında hassasiyet macunları kullanılarak hastanın şikayetlerinin geçmesi sağlanır.
Ev Tipi Beyazlatma
Ev tipi beyazlatma modelinde hekim öncelikle renk saptaması yapar. Hastadan ölçü alınarak hastanın ağzına uyumlu şeffaf bir plak yapılır. Hekim hazırlanan plağı ve beyazlatıcı ajan tüplerini hastaya vererek uygulamayı nasıl yapması gerektiğini ayrıntılı şekilde anlatılır. Hasta, uygulamayı hekiminin anlattığı şekilde yapar. Hekim tarafından planlanan zamanlarda gerekli kontroller yapılır ve tedavinin gidişatı belirlenir.
Diş beyazlatma işleminde elde edilen beyazlık hastanın kullanımı önemli olmakla birlikte 3- 4 yıl kadar sürebilmektedir. Sigara kullanan ve renklendirici özelliği bulunan gıdaları tüketenlerde bu süre daha kısa olabilmektedir.