Kanal Tedavisi Neden ve Nasıl Yapılır?

Enfekte olmuş ya da çürümüş dişleri onarıp kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi sırasında dişlerin sert dokusunun içinde bulunan adı kök kanalı olan boşlukta bulunmakta olan yumuşak doku ile diş siniri çıkarılır. Çıkarılan sinirden sonra dişin içi temizlenir ve ardından açılan boşluk doldurulur.  Dişte meydana gelen çürüklerin tedavisi yapılmaz ve ertelenirse çürükler çok daha derine ilerler. Bu da dişteki sinirlerin iltihaplanması olayına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması ile kişinin şiddetli bir şekilde diş ağrısı yaşamasına sebep olur.

Kanal Tedavisi Neden ve Nasıl Yapılır
Kanal Tedavisi Neden ve Nasıl Yapılır

Dişten çıkarılmış olan diş siniri diş sağlığını ve de işlevi için çok büyük hayati önem taşımaz, fakat şiddetli olarak ağrı çekmesinin önüne geçer. Sadece soğuk ve sıcak algıları için kullanılmış duyusal olan bir sinirdir. Tedavi işlemi gerçekleştirilmez ise dişi çevrelemiş olan bu dokunun enfeksiyon kapması ile birlikte apseler oluşabilir. Bu apseler ağrıya sebep olur.

Kanal Tedavi Neden Yapılır?

Dişin siniri, dişte meydana gelen çok derin çürükler, diş üzerinde çatlak ve kırılma olması ya da yüz travması nedeni ile tahrip, iltihap ve de enfekte olabilir. Bir dişin siniri hasar görür ise, bu doku tamamen parçalanır ve dişin çevresinde bulunan bu bakteriler kök kanalı içinde çoğalmaya başlar.

Bu bakteriler ve çürümüş olan bazı kalıntılar enfeksiyona ve diş apsesine neden olabilir. Apse, içi iltihap dolu olan bir tür keseciktir ve enfeksiyon olayı dişin kök uçlarının sonuna ulaştığı zaman oluşur. Dişte oluşan apseler hastanın şiddetli ağrı çekmesine neden olur.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

En iyi Konya kanal tedavisi bir diş hekimi ya da endodontist tarafından da gerçekleştirilebilir.

  • Öncelikle röntgen çekilip dişe bakılır.
  • Diş hekimi diş yakınındaki alanı uyuşturur.
  • Tedavinin sırasında işlem yapılacak yerin kuru kalması için diş etrafına lastik tabaka yerleştirilir.
  • Diş hekimi kök kanalına erişim deliği açar. Bu delikten zararlı bakteriler ve çürümüş olan sinir dokusu ile birlikte pulpa dişten çıkarılır. Temizleme kök kanal törpüleri ile gerçekleştirilir.
  • Çıkan tüm mikro kalıntıları temizlemek için düzenli su ya da sodyum hipoklorit kullanılır.
  • Delik kapatılır.

Düzgün bir kanal tedavisi için kliniğimizi tercih edebilirsiniz.

Yorum yapın