Genel Olarak Ortodonti Tedavileri Nedir?

Ortodonti tedavileri ile ilgili çalışmalar son 30 yılda büyük bir hız kazanmış olsa da bu alanla ilgili çalışmalar M.S 600 yıllarına kadar dayanmaktadır. O dönemde dişlerin hareket edebildiği kabul edilmiştir. Günümüzde ise bir diş hekimliği uzmanlık alanı olan ortodonti, normal bir diş yapısının, olması gerektiğinden farklı ve çapraşık olduğu durumların düzeltilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmektedir. Ortodonti tedavileriyle aslında düzeltilmesi gereken diş yapısı için diş, ağız ve kafa yapısının öncelikle incelenerek dişteki bozuklukların düzeltilmesi sağlanmalıdır.

Genel Olarak Ortodonti Nedir?

Kişinin alt çene yapısının uyumsuzluk göstermesi, ileride ya da geride olması veya iskeletsel bozukların olması en belirgin ortodontik problemlerdendir. Bu problemlerin başlıcaları ise çocukluk döneminde emzik ve biberonu gereğinden fazla kullanmak, parmak ya da el tırnaklarını emmek gibi durumlardan kaynaklı olmaktadır. Süt dişlerinin erken ya da geç kayıpları da ortodontik problemlerin sebepleri arasında gösterilmektedir.

Ortodonti tedavileri ise belirli aşamalardan oluşmaktadır. Öncelikle diş hekiminin, dişteki uyumsuzluk, çapraşıklık, yamukluk ya da sıkışıklık gibi durumları detaylı bir muayene ile belirlemesi gerekmektedir. Sorunun büyük olup olmadığını ortodonti uzmanı detaylı bir şekilde tespit ettikten sonra nasıl bir tedavi yöntemini uygulayacağını belirlemelidir.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri

Ortodonti tedavileri toplumda diş teli tedavisi işlemleri olarak da yaygın bir şekilde bilinmektedir. Bu uygulamadan önce gerekli hijyenik koşulların sağlanması çok önemlidir. Ağızda oluşan çürükler kontrol edilerek öncelikle gereken tedavilerin yapılması sağlanmalıdır. Ağzın tüm bakım işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gerekli kontrol yapıldıktan sonra tedavi için hazırlık aşamasında hastaya tedavi seçenekleri söylenecektir. Tedavi sırasında sorun yaşanmaması için ağız darlığından dolayı 1-2 diş çekilecektir. Daha sonra tedaviye başlandığında ağıza ekartör takılacaktır. Bu aparatın takılma amacı ise tedavi boyunca ağzın açık kalmasını sağlamaktır. Bu aparat, ortodontist işini önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Tedavi için takılacak olan diş telleri içinse dört farklı yöntem benimsenmiştir. Genel olarak bu tedavi yöntemleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Lingual Diş Teli (Lingual Braketler),
  • Metal Diş Teli (Metal Braketler),
  • Şeffaf Plak – Şeffaf Diş Plağı,
  • Şeffaf Diş Teli (Porselen Braketler).

Yukarıda saydığımız diş telleri, hastanın diş bozukluğu durumuna göre belirlenmekte ve uygulanmaktadır. Ortodonti tedavileri Konya için şimdi iletişime geç!

Yorum yapın