Periodontist olarak bilinen diş eti sorunları, oldukça yaygın bir şekilde görülen sorunlardan biridir. Bu durum, diş eti tedavisi yapılmadığı takdirde dişlerin etrafını saran dokuya büyük zararlar vererek, dişleri tutan kemiğin erimesine yol açmaktadır. Diş eti çekilmeleri sonucu herhangi bir sağlık açısından problemi olmayan dişlerin düşmesi sorunu ile karşı karşıya kalınabilir. Diş kökleri erir ve ağız yapısı dişi tutamayacak hale gelir. Sonuç olarak çürüme yapmayan dişler bile kaybedilebilir duruma gelebilmektedir.
Diş Eti Sorunlarının Nedenleri ve Tedavisi
Diş eti çekilmelerinin en büyük nedeni diş temizliğinin yeterince yapılmamasıdır. Dişler yeteri kadar fırçalansa bile diş altlarında bulunan artıkların temizlenememesi sonucu burada bakteri plakları meydana gelmektedir. Genişleyen plaklar diş etine olumsuz yönde etki ederek diş eti sorunlarının ortaya çıkmasına neden olurlar. Diş plaklarının temizlenmemesi halinde birikerek sertleşir ve diş taşı ve tartar oluşumuna neden olabilirler. Bu tür oluşumlar diş eti sorunlarının başlaması anlamına gelmektedir. Bu gibi sorunların gözlemlenmesi ardından diş eti tedavisi için geç kalınmadan hareket edilmelidir.
Tedavi ve Önleme Yöntemleri
Diş eti sorunlarının önlenmesi için günlük hayatta diş fırçalama alışkanlığına diş ipi kullanma alışkanlığının da getirilmesi ve doğru bir şekilde kullanılmasının öğrenilmesi gerekmektedir. Diş ipi, diş eti tedavisi için kullanılan oldukça etkin bir yöntemdir. Bu ipler, diş aralarında bulunan artıkların ve dişlerde oluşan tabakaların temizlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca genel alışkanlıklara diş ipi ile beraber gargara işleminin de eklenmesi, dişlerinizin uzun süre boyunca yapısını koruyabilmenizde etkili olacaktır.
Cerrahi Yöntemler
Diş eti tedavisi yöntemleri daha çok dişlerin bakterilerden arındırılmasına yönelik temizlik çalışmalarından ibarettir. Günlük hayatta diş fırçalama alışkanlığına diş ipi kullanma alışkanlığının getirilmesi ve doğru bir şekilde kullanılması evde alınması gereken başlıca önlemler olmaktadır. Cerrahi olarak diş taşı ve tartar temizlenmesi, bakteri oluşumlarının engellenmesi amaçlı solüsyonlar kullanılması ve özel aletler yardımıyla plakların tamamen kazınması, başlıca tedavi yöntemleri arasında sayılabilir. Antibiyotik ler de etkin bir şekilde kullanılabilmektedir. Dişleriniz için jel antibiyotikler veya ağızda eriyen antibiyotikler, doktor tarafından reçete ile sizlere verilir. Daha ileri aşamalarda ise flep ameliyatı zorunlu hale gelebilir. Konya diş eti tedavisi için siz de Muhammed Kayhan ile iletişime geçin.